Aby bola vaša kuchyňa nielen krásna, ale aj praktická, je potrebné dodržať niekoľko zásadných krokov pri jej plánovaní.
Architektonické špecifikácie, ako je veľkosť a rozmiestnenie, sú základom plánovania každej kuchyne.
– Optimálne rozloženie kuchyne je závislé na veľkosti miestnosti, ako aj na ergonomickom poradí troch hlavných kuchynských zón: drez, sporák a chladnička.

Najčastejšie sa stretávame s 5 typmi kuchyne, ktoré môžu byť navrhnuté podľa potreby: kuchyne na jednej stene, kuchyne na dvoch stenách oproti sebe, kuchyne s ostrovčekom, kuchyne do tvaru “L” a kuchyne do tvaru “U”
– Výška pracovnej dosky by mala byť navrhnutá pre osobu, ktorá je najviac aktívna v kuchyni.
– Pracovná výška dosky by mala byť 15cm pod lakťom, pri sporáku 20cm pod lakťom a pri dreze 10cm pod lakťom.
Nie stále sa dá dodržiavať dané pravidlo, no v konečnom dôsledku ste to vy, ktorý si nakoniec povie: “mňa boli často chrbát pri umývaní riadu, tak táto výška je pre mňa najpodstatnejšia”.

Odporúčam dve výšky pri kuchyni s ostrovčekom. Ak máte na ostrovčeku drez, tak si naplánujte ostrovček vyšší o 5-8cm
– Horné skrinky sú obvykle namontované vo výške 50-60cm cm nad pracovnú plochu.
Stojí za to porozmýšľať nad úložným priestorom a naplánovať ho včas,aby sme zabránili nepríjemným chybám.
– Uistite sa, že máte dostatok priestoru na kuchynské spotrebiče a doplnky.
Ak si neviete predstaviť ako vám bude pasovať farba skriniek k podlahe a pracovnej doske, pomôžte si naším online vizualizerom.

V konečnom dôsledku vám pomôže nejedno kuchynské štúdio, alebo stolastvo kde vám radi pomôžu vašu kuchyňu naplánovať a vytvoriť 3D vizualizáciu. Stačí prísť so zoznamom vašich potrieb a predstáv 🙂